Arcidiecézní setkání úspěšně za námi!

posted in: Z akcí | 0

Dvanáct set mladých lidí přijelo den před Květnou nedělí na 8. arcidiecézní setkání do Olomouce.

Někteří dorazili už den předem a užili si večerní předprogram, což byly muzikálové pašije. Krásným barokním chrámem Panny Marie Sněžné se ozývaly jemné smyčcové i tvrdší rockové melodie zhudebňující text evangelia podle svatého Jana. Autor hudby a zároveň vypravěč Petr Jiříček zpíval z kazatelny, ale hlavní příběh se odehrával před oltářem. Ježíšovo utrpení v Getsemanech, zatčení, soud před Kaifášem, Pilátem a křížovou cestu doprovázely chytlavé uchvacující melodie doprovázené sborem a orchestrem.

Toto provedení a zaujalo plný kostel, tedy na šest stovek diváků, a když přišlo ukřižování, nikdo napětím nedýchal.

Zážitek z pašijí doplnil večerní světelný průvod centrem Olomouce a adorace kříže s krásnou atmosférou.

V sobotu, kdy dorazily další zástupy účastníků, začala hlavní část setkání přivítáním v katedrále sv. Václava a katechezí otce arcibiskupa. Ten mluvil o postavení mladého člověka v dnešním světě a jeho hodnotách. Vzpomínal také na setkání papeže Jana Pavla II. s mládeží na Svatém Kopečku před šestnácti lety. Nejrozesmátější fotografie ze života Svatého otce prý byly právě z této události. Pak vyzval účastníky, aby vzor Jana Pavla, který bude brzy blahořečen, následovali na životní cestě, ale i na cestě na Svatý Kopeček. Pak se mladí opravdu vydali na osmikilometrovou pouť. Po cestě byla připravena tři zastavení s tématy na přemýšlení a modlitbu související s mottem setkání: „V Kristu zapusťte kořeny, na něm postavte základy, pevně se držte víry“ (srov. Kol 2,7).

Nahoře na Kopečku poutníci napsali na kořeny symbolického stromu jméno člověka, za kterého chtěli po cestě prosit. Pak následoval oběd, další program a přednášky. Účastníci si mohli vybrat z deseti přednášek na různá témata od válečné etiky, vztahů, křesťanské populární hudby, nebo umění se správně rozhodovat, až po vztah vědy a víry. Kromě toho byla celou dobu nabídka tvořivých dílen, stánků různých organizací, možnost adorace a také svátosti smíření, kterou využilo velké množství mladých lidí.

Celé setkání bylo zakončeno mší svatou s účastí obou biskupů v bazilice, která praskala ve švech. Domů se mladí lidé vraceli unavení, spokojení a opálení, protože Centrum pro mládež si vymodlilo krásné počasí a to udělalo všem účastníkům radost.

Děkujeme všem pořadatelům a dobrovolníkům, kteří se na přípravě podíleli, i všem účastníkům za skvělou atmosféru setkání.

Převzato z www.ado.cz/mladez

Každý si na této akci prožil svoje, poznal nové kamarády, potkal známé tváře a a prožil si tak určitě nezapomenutelné chvíle. Každý z účastníků, či pořadatelů a pomocníků by mohl vyprávět jak tyto dny prožil a určitě by to stálo za to si poslechnout, ale tolik prostoru tu nemáme a proto si příště můžete prožít něco jedinečného i VY a můžete tím oslovit i další lidi, kteří moc aktivit nemají 🙂

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments